Spremljajte nas

CT posnetek glave

Računalniška tomografija ali CT (angl. computed tomography) je bila prva sodobna metoda slikanja možganov. Je ena od metod-naprav, s katero zdravniki gledajo v naš organizem.

Pri novomedicinskih analizah CT ni nujno potreben, v kolikor pa se odločite, da ga daste narediti, potrebujemo posnetek glave oziroma možganov. Ker je uporaba CT naprav zelo široka, moramo biti pri naročilu našega posnetka pozorni in tehniku ali rentgenologu pred slikanjem jasno razložiti, kakšen posnetek želimo:

CT-1

  • posnetek naj bo čim bolj preprost in brez indikatorskega sredstva (t.i. nativ CT),
  • razčlenjenost naj bo visoka, vsaj 120 – 200 posnetkov, kar pomeni, da so posamezne »rezine« praktično na vsak milimeter ali manj,
  • posamezne slike oziroma t.i. rezine naj bodo vzporedne z možgansko osnovo (vidi sliko v nadaljevanju).

 

Posnetek lahko naročite načeloma v vsaki bolnišnici ali drugi ustanovi, ki takšno napravo ima in te storitve izvaja tudi za t.i. zunanje samoplačnike. Praksa se razlikuje od ustanove do ustanove, zato morate biti pozorni še na nekaj malenkosti:

  • ustanova, v kateri naročate slikanje kot samoplačnik, mora biti dovolj fleksibilna glede termina in vas mora, predvsem v nujnih primerih sprejeti praktično takoj; vsako odlašanje lahko vpliva na stanje lezij ali edemov v vaši glavi;
  • po izdelavi posnetkov se morajo ti shraniti na zgoščenko, skupaj s programom za odpiranje in pregledovanje;
  • v kolikor ste z vsem tem imeli srečo, ostane še zadnja podrobnost, da so slike dovolj čiste in jasne.

Zgoščenko s posnetki prejmete osebno v roke in so vaša last. Na naših konzultacijah pregledamo vaše posnetke, ki so Vam lahko v bistveno pomoč pri razumevanju vašega zdravstvenega stanja. Velja opomniti: tudi, če ste trenutno zdravi, se vam splača izdelati takšen CT. Kasneje v bodočnosti vam lahko služi, kot primerjalna osnova in lažje boste odkrivali aktualne spremembe.

Primer: http://vimeo.com/channels/biologika/39560360

Biologika Atlas organov, uvodni del

Podrobno predstavitev osnov Biologike nove medicine si oglejte na zelenih straneh Biologika Atlas Organov, ki ga lahko pridobite brezplačno.