Prispevki

Nova medicina v Kureščku

28. marca sem na povabilo TD Kurešček imel predavanje o dr. Hamerju in novi medicini. Ponosen sem na sebe, saj mi je končno uspelo, da nisem prekoračil 60 minut. Res pa je, da je bilo kasneje kar nekaj zanimivih vprašanj. Med drugimi tudi “težave z glivicami na nogi”.

Zanimivo je bilo opazovati odzive poslušalcev: kakor da bi gledal sebe po tistem prvem predavanju leta 2010 – vso moje dotedanje “znanje” se je postavilo na glavo. In res je potrebno včasih malo več časa, da “prebavimo” to veliko količino novih informacij.

 

Alergija: resnice ali zablode?

Vedno več ljudi srečam, ki so alergični na to ali ono stvar: hišni prah, polen, dlake, različne kemikalije in celo na posamezne vrste hrane. Zato sem se odločil, da delim z vami resnično zgodbo, ki se je pripetila mojemu znancu Jožetu (to seveda ni njegovo pravo ime).

Bila je sobota in Jože je na domačem dvorišču pripravljal mize za piknik. Sin je namreč nas20170309_135025lednji dan praznoval svoj 13. rojstni dan in povabili so vso sosesko. Njegova žena je med tem pekla rojstnodnevno torto. Bila je fantastična kuharica, torte pa so bile sploh njena specialnost. Tudi letošnja bo nekaj posebnega: lešnikova, okrašena s praženimi mandlji in karamelo.

Jože je ravno opral nekaj plastičnih stolov, ki so se že od lanske jeseni prašili na podstrešju. Že nič kolikokrat si je zaprisegel, da jih bo naslednjič dal v plastično vrečo a kaj, ko se takrat vedno tako zelo mudi. No zdaj lahko riba umazanijo. Nenadoma je zaslišal, da je pri vratih zazvonilo in skozi odprto okno ga je glasno poklicala žena, naj gre odpret, saj ima sama polne roke dela.

Jože se je napotil k vhodnim vratom, medtem pa je šel skozi kuhinjo, kjer so že božansko dišali praženi lešniki in mandlji. Cela hiša je dobesedno plavala v teh vonjavah. Že v naprej se je veselil jutrišnje torte, saj so lešniki in mandlji bili njegova želja in tudi skrita sugestija.

Ves omotičen od vonjav je odprl vrata in presenečen zagledal policista. Ta ga je vljudno pozdravil in vprašal, ali je on Jože X in ali je Peter njegov sin.  Jože je kot v transu odgovoril, da je. Potem pa mu je policist povedal strašno novico, da je njegov sin bil udeležen v prometni nesreči. Pri cesti ob parku ga je zbil avto in sedaj so ga nezavestnega odpeljali v bolnišnico. O njegovem stanju še ne more reči ničesar.

V manj kot minuti sta Jože in žena bila že na poti v bolnišnico, kjer sta izvedela, da je imel Peter blazno srečo. Ker je imel čelado, jo je odnesel z lažjim pretresom možganov, nekaj praskami, strgano obleko in seveda totalko na kolesu. Kljub temu pa je moral za nekaj dni ostati na opazovanju.

Ko so naslednjo soboto ponovno sklicali prijatelje, je bilo vzdušje fantastično, mandeljeva torta pa je bila enostavno vrhunska. Vendar je Jože naslednji dan dobil izpuščaje. Ker ga je srbelo že dva dni, je odšel k svojemu zdravniku, ki je posumil na alergijo. Srbenje in izpuščaji so sicer čez nekaj dni izginili, ampak vsake toliko časa so se ponovno pojavili. Zato je obiskal tudi alternativce in različne specialiste, ki so si ga dobesedno podajali od rok do rok. Nihče ni znal reči nič konkretnega. Minilo je več kot pol leta a Jožetovi simptomi nikakor niso izginili.

Takrat sva se povsem slučajno srečala pred eno trgovino in po tistih prvih »kako si« in »dolgo se že nisva videla«, mi je povedal, da ima zdravstvene težave. Na kratko sem ga spomnil, s čim se jaz ukvarjam in ga povabil na neformalni razgovor. Hitro sva se dogovorila za termin.

Prišel je točno ob dogovorjenem času. V krajšem pogovoru mi je predstavil svojo zgodbo. Vprašal sem ga ali ve, kako pride do alergijske reakcije. Ni znal odgovoriti nič konkretnega, razen tistega, kar je slišal od drugih, da se njegov imunski sistem pretirano odzove na nek alergen.

»In ti misliš, da je tvoj imunski sistem v okvari?«
»Ja, vsi me prepričujejo v to«, mi odgovori.
»Misliš, da Mati narava ne deluje perfektno, da se je pokvarila?«

Moja vprašanja so ga malo zmedla. Ni vedel, kaj pričakujem od njega, zato je v nekakšni samoobrambi postavil kontra-vprašanje:

»In kaj misliš ti o tem, kaj se z menoj dogaja?«
»Z zagotovostjo ti lahko zatrdim, da se Mati narava ni pokvarila in tvoj imunski sistem deluje perfektno« sem mu odgovoril samozavestno, kot iz topa.
»Kako potem, da imam vse te izpuščaje?« je vprašal še bolj zmeden.

Videl sem na njem, da mu nič več ni jasno in postaja njegova zmeda samo še večja. Zato sem se odločil, da prekinem to razpravo.

»Če želiš, ti lahko jaz predstavim svojo teorijo o alergijah.«
»Prosim«, odgovori še vedno zmeden.
»Ampak ta teorija je v določenih segmentih v popolnem nasprotju s tem, kar si doslej mislil, da veš. Ali si pripravljen tudi na takšno plat zgodbe?«
»Meni je že itak vseeno, saj sploh ne vem več, kaj je res in kaj ni. Eni zdravniki govorijo to, drugi ono. Še sami si niso enotni. Še najbolj prepričljiv je bil oni na bioresonanci, ki mi je povedal nekaj o orehih in jajcih.
»V redu je. Pa greva od začetka«.

Pričnem s svojo razlago o avtomatičnih možganih in tistem delu živčnega sistema, ki mu je prvenstveno bila naložena: skrb za naše preživetje. Naša čutila in živčni sistem zaznavajo vsako malenkost v naši okolici in tudi v nas samih, da bi omogočili avtomatičnim možganom pravočasno reakcijo na sleherno življenjsko pomembno situacijo. Ta naša sposobnost nas rešuje v in pred nevarnostmi ter nas s tem ohranja pri življenju.

Živčni sistem pa lahko deluje različno intenzivno. In prav posebno je stanje ob nekem šokantnem dogodku, v stresu ali življenjsko nevarni situaciji. Če ta intenzivnost doseže nek prag aktivacije, se za naša čutila in možgane dobesedno ustavi čas: oko si zapomni vse, kar v tem trenutku vidi (svetlobo, barve, oblike, kraj, osebe …), ušesa si zapomnijo čisto vsak glas, zvok in šum, nos in usta okuse in vonjave itd. To je zelo pomembno z vidika kasnejših dogodkov in življenjskih situacij. Namreč, če smo ta dogodek preživeli, je to sporočilo in potrditev našim avtomatičnim možganom, da je bil odziv pravilen! Naučili smo se ene metode, kako preživeti v konkretni situaciji. To se dokazuje pri kasnejših dogodkih v življenju: če kdaj kasneje naša čutila zaznajo enake glasove, vonjave, slike itd., se v avtomatičnih možganih sproži alarm. »Pazi, življenjsko nevarna situacija! Reagirati in ukrepati moraš!«

»Da, to mi je jasno«, se strinja prijatelj. »Ampak, kje se pri tem nahaja moja zgodba? Kaj, kdaj in sploh zakaj, so si moji avtomatični možgani zapomnili vse te čudne stvari? Zakaj so se mi pojavili izpuščaji?«

(zgodba se nadaljuje)

V kolikor bi tudi vi želeli izvedeti dodatne podrobnosti glede alergije prijatelja Jožeta, spremljajte naše prispevke še naprej.

Kamni

Nekoč je živel reven, nesrečen človek, ki je po dolgem iskanju našel znanega, starega modreca in ga prosil za nasvet.

– Povej mi kaj naj naredim, da postanem bogat in srečen?

– Pojdi do velikega jezera in kamne, ki jih najdeš ob njem vrži v vodo. Ko najdeš kamen, ki je topel ga obrži in postal boš bogat ter srečen.

stone-984483_1920

Siromak je šel do jezera in pobral prvi kamen. Ta je bil hladen, zato ga je vrgel v jezero. Tudi drugi kamen je bil hladen, zato je tudi tega vrgel v jezero. Tako so minili tedni, nato meseci, on pa je še vedno pobiral kamne in jih metal v jezero. Nekega dne, ko je socnce že zahajalo, se je utrujeno sklonil, da bi pobral naslednji kamen in v svoji roki začutil nepričakovano vročino. Toda njegova roka je naredila gib, ki ga je bil vajen in vroč kamen se je potopil v vodi….

Kratka indijska pripoved

Mojster in učenec sedita pod drevesom. Mojster ima 17 let, učenec je star 70. Mojster uči učenca tako, da ves čas molči. Učenec posluša učiteljev nauk in vsi njegovi dvomi izginejo.2013-07-17 10.45.50

Sledi v pesku

sand-937387Nekoč je sanjal, da se je z Bogom sprehajal na morski obali, kjer so se pojavljali prizori iz njegovega življenja. Pri vsakem prizoru je v pesku zagledal dve sporedni liniji sledi: svoje in Božje.

Ko se je končal tudi zadnji prizor njegovega življenja, je pogledal nazaj in s presenečenjem opazil, da je v nekaterih primerih bila v pesku vidna le ena sled. Ugotovil je tudi, da so to bila najtežja in najbolj žalostna obdobja njegovega življenja. To mu ni dalo miru, zato je vprašal Boga:

– Gospod! Obljubil si, da če ti bom sledil, boš vedno ob meni. Kljub temu vidim, da je v najtežjih obdobjih le ena sled v pesku. Ne razumem zakaj si me zapustil ravno takrat, ko sem te najbolj potreboval?

In Bog je odgovoril: “Dragi otrok! Rad te imam in te nikoli nebi zapustil. Zato vidiš ponekod le eno sled, ker ko si preživljal najtežje čase in resnično trpel, sem te vzel v svoje naročje in te nosil.”

Filozofija afriškega plemena

AfrikaNek antropolog je otrokom afriškega ljudstva predlagal naslodnjo igro: Pod drevo je položil košaro sadja in jim dejal, da vsebino košare dobi tisti, ki bo prvi pri drevesu. Otroci so vstali, se prijeli za roke in skupaj šli do drevesa. Antropolog jih je vprašal: “Zakaj niste tekmovali?” in oni so odgovorili:  “Ubuntu. Kako bi se lahko nekdo izmed nas veselil, če so ostali žalostni?”

V jeziku tega ljudstva UBUNTU pomeni: “Sem, kar sem, zaradi tega, kar smo vsi”.

Svoboda izbire

Oblaki, ki jih vidiš na nebu se delijo na dve skupini. Večina od njih si je zastavila topel, južni cilj in ko zapiha veter proti zahodu, vzhodu ali severu, ti oblaki neznosno trpijo. Na drugi strani je majhna skupina oblakov, ki so spoznali, da je njihova usoda, da jih usmerja veter.
Oni nimajo cilja, oziroma le enega, ki je njihova pot in v enem tudi usoda: potovati z vetrom. Ti oblaki so vedno v harmoniji s seboj in s svojim ciljem.

In na koncu dneva so vsi oblaki na istem mestu. Takšna je svoboda izbire oblakov in ljudi.sky-1107579

Vrtnar in smrt

Vrtnar razburjeno pride k svojemu gospodarju z nujno prošnjo: »Ko sem danes zjutraj odšel na vrt, da bi uredil vrtnice, je nepričakovano izza grma stopila smrt in me zelo čudno gledala. Gospod, prosim vas! Dajte svoje najhitrejše konje, do večera bom lahko že v Delhiju. V tisti množici ljudi se bom mogoče lahko skril in me ne bo našla.«

angel-of-death-564195
Gospodar mu je seveda dal konje, saj je svojega vrtnarja imel rad. Kasneje pa je tudi sam odšel na vrt in tudi on je srečal smrt. Jezno jo je vprašal: »Zakaj strašiš mojega ubogega vrtnarja že navsezgodaj?«

Smrt se začudi: »Ne zameri gospodar, ampak res nisem imela namena strašit. Začudila sem se, ko     sem ga zagledala na vrtu, saj kolikor vem, imava danes zvečer srečanje v Delhiju.

Funkcionalna logika

Spremembe na mišicah, vezivnem tkivu, sklepih in kosteh se odvijajo v dveh fazah, ki ju skupaj imenujemo biološki program.

Biološki program sproži čustvena drama, nek dogodek, ki nas vrže iz običajnega ravnovesja. Tema tega konflikta je zlom samopodobe, »nisem tako dober (sposoben, hiter, spreten, močan, gibčen, učinkovit …), kot sem to prej mislil«.

Funkcionalna_logika

 

Vse dokler na čustvenem/psihičnem nivoju trpimo in nismo pomirjeni glede tega problema (doživljamo »biološki konflikt«), iščejo naši možgani in telo rešitev. Temu rečemo, da smo v fazi aktivnega konflikta.

Kaj bi lahko pomenilo rešitev našega dejanskega problema? Najbolj banalno, trivialno in tudi logično je, da je potrebno mišico, sklep, kosti ojačati, jas bomo potem lažje dvignili, hitreje tekli, močneje udarili itd. In to je bistvo tega biološkega programa.

Kako poteče program ojačitve mišice, sklepov, kosti?

V fazi aktivnega konflikta opazimo, da na teh tkivih prihaja do nekakšnega odmiranja tkiva, nastajajo lizije. To so točkovne spremembe ali pa so razširjene na večjem področju, kakor neka perforacija, oslabljena struktura. Dejansko se tkivo pripravlja, ustvarja prostor za sprejem novega, močnejšega tkiva.

Zapolnjevanje lizij (prej nastalih vrzeli) se prične takoj, ko mi rešimo konflikt in se čustveno umirimo. Telo s pomočjo baterij zgradi novo, močnejše tkivo. Spomnim se, da so nekoč govorili, da se kost ne bo dvakrat zlomila na istem mestu. To je razlog! Ker je sedaj močnejša.

Seveda pa tudi ta biološki program spremljajo mnogi simptomi tako v fazi aktivnega konflikta, kakor v fazi regeneracije. Toda o tem … v naslednjem prispevku.

Volkovi v nas

two-wolves-of-life

Stara legenda Cherokee indijancev uči, da se v vsaki človeški duši neprestano bojujeta dva volkova.

Prvi je hudoben. On uteleša jezo, zavidanje, pohlep, nasilje, samopomilovanje, krivdo, občutek manjvrednosti, laži, občutek večvrednosti, ponos in sebičnost.

Drugi je dober. On uteleša radost, mir, ljubezen, harmonijo, upanje, predanost, prijaznost, dobronamernost, empatijo, velikodušnost, pravičnost, sočutje in vero.

Ko je dedek svojemu vnuku povedal to zgodbo, je otrok postal zelo zamišljem in ga vprašal:

– In kateri zmaga?

Stari indijanec je odgovoril z nasmehom:

– Tisti, katerega hraniš.