2. naravni biološki zakon

Vsaka biološka sprememba (bolezen, obolenje) poteče v dveh fazah, v kolikor pride do rešitve konflikta.

Sprememba se prične v trenutku DHS, ko doživimo t.i. biološki konflikt. To je prva faza. Ves čas smo napeti, v stresu, ne moremo se pomiriti, misli nam se znova in znova vračajo na trnutek čustvenega dogodka. Naraste lahko pritisk, srce nam hitreje bije, roke in noge postanejo bolj hladne od običejnega, kri se nabira v glavi, da bi lahko možgani našli rešitev za nastalo situacijo. Ponoči slabo spimo, podnevi nimamo apetita in če konflikt traja dalj časa, lahko tudi shujšamo. To je faza aktivnega konflikta. Traja lahko nekaj trenutkov ali tudi dneve, tedne in žal celo mesece. Prevara nas ljubljena oseba, vržejo iz službe ali ukradejo kolo. Na košarki ne zadenemo zadnjega odločilnega koša, mljajši tekmec nas pri nogometu pretribla, na izpitu se nikakor ne moremo spomniti pravilnega odgovora, na križišču zavijemo v napačno ulico, policaj nas ujame neprivezanega za volanom. Karkoli je lahko vzrok. Če so pogoji za biološki konflikt izpolnjeni (pretresljiv, nepričakovan, konflikten, izoliran in brez rešitve), se neizogibno pričnejo tudi sprembe v telesu.

S prekinitvijo povezav med možganskimi celicami se sprožijo spremembe na organih. Te spremembe so lahko:
– prične se razmnoževanje celic (raste tumor ali rak) ali
– prične se odmiranje celic, nekrotizacija ali “lizija” (najbolj značilno pri kosteh; osteoliza) ali
– pride do izpada določenih funkcij (npr. obmolknemo, postanemo paralizirani ali nam pade krvni sladkor).
Kako to v resnici poteka in po kakšnem sistemu, bomo spoznali kasneje v tretjem zakonu.

Ta faza aktivnega konflikta traja vse do trenutka dejanske rešitve, kadar je naš problen rešen tudi na čustvenem nivoju. Najdemo novega partnerja, sprejmejo nas v novo službo, dobimo noga kužka, kupimo nov avto, preselimo se v drugo stanovanje, agresor umre, vrnejo na odtujeno lastnino, posojilo itd. Takrat se končno umirimo, zadeva ne predstavlja več konflikta.

Takoj po rešitvi konflikta se prične faza regeneracije. Na vseh treh nivojih:
– duševni nivo: Postanemo umirjeni, prenehamo s tem, da se stalno samo s konfliktom ukvarjamo, spimo normalno.
– možgani: Prej je prej bila lezija (prekinjena varovalka) je sedaj potrebno ponovno vzpostaviti povezave. Nastane edem (vodena bula), ki ga zelo lepo vidimo tudi na rentgenskih posnetkih.
– telesni nivo: Prične se regeneracija tkiva. Kjer je prej rasel tumor, se ta sedaj razgradi, kjer pa je tkivo odmiralo, se ponovno vgradi. Motnje v funkcijah izginejo, satnje se noramlizira.

Pokonfliktna faza A je največkrat prvi trenutek, ko prvič pomislimo na zdravnika. Takrat nas namreč potolčejo vročina, slabost, utrujenost, vrtoglavica in drugi neprijetni simptomi. Pokonflitni fazi A sledi t.i. epileptoidna ali epilepto kriza. To je življenjsko logičen in normalen pojav, ki se ga nikakor ne moremo izogniti. Če smo deležni biološke spremembe, bomo prišli tudi do epilepto krize. To je prav poseben dogodek, ko naš organizem zaključi s ponovno vzpostavitvijo vseh povezav med možganskimi celicami. Takrat se ponovno vrnemo v navidezno fazo konflita (tudi na čustvenem področju. Organizem enostavno preverja ali funkcionira spet vse normalno. So pa prav v tej epilepto krizi najhujši simptomi od bruhanja, driske do nezaveti, krčev, zastoj srca, palpitacije itd. Če se prej nismo prestrašili, se bomo pa sedaj. Posebej, če se pojavijo tudi krvavitve. Največ klicev za nujno medicinsko pomoč je ravno v fazi teh epilepto kriz.

Ko uspešno pretpimo epileptokrizo, sledi v pokonfliktni fazi B celjenje ran, telo izloči odvečno vodo in na koncu se povrne prvotno stanje. Ni vedno brez vseh posledic, sa so brazgotine vidne (tudi v možganih!) toda funkcionalno gledano celovito in popolno.

Dvofaznost-graf

Več o dvofaznosti biološke spremembe najdete v brezplačni boršuri –Atlas organov, uvodni del