Biologika in nova medicina – Modul 2

Delavnica je druga v nizu štirih modulov, ki se vsebinsko in po obsegu nadgrajujejo ena na drugo. Pomeni dopolnitev vsebin iz osnovnega modula in bolj poglobljeno spoznavanje kompleksnejših bioloških programov.

Program:
Prvi dopoldanski sklop (9-11): Obravnava vprašanj iz Modula 1. 
Entodermalna tkiva in njihove spremembe: Različni biološki superprogrami (stari naziv: obolenja). Primer: srednje uho in Eustachijeva cev, žlezno tkivo v očeh, hipofiza. Spremembe gladkega mišičnega tkiva: srčna mišica (preddvor), stene krvnih žil.

Drugi dopoldanski sklop (11-13): Mezodermalna tkiva in njihove spremembe:
Nadaljujemo s spremembami seroznih mren in nadzornimi centri v malih možganih. Primeri: vnetje popljučnice, osrčnika, meningitis in švanomi.

Prvi popoldanski sklop (14-16): Mezodermalna tkiva in njihove spremembe.
Nova mezodermalna tkiva imajo nadzorne centre v sredici velikih možganov. Pogledali si bomo splošne zakonitosti in osnovne primere: mehka in prožna vezivna tkiva, hrustanec, kite, tetive, vezi, osteoporozo in kostni rak. Funkcionalni vidiki mezodermalnih sprememb.

Drugi popoldanski sklop (16-17):Ektodermalna tkiva in njihove spremembe.
Ektodermalna tkiva imajo nadzorne centre v skorji velikih možganov. Pogledali si bomo splošne zakonitosti in osnovne primere: zobna sklenina, nosna votlina, intraduktalni rak dojke.

Preden se razidemo (17-18): Odgovori in vprašanja.

Prihajajoči dogodki